Vytvořte si účet
× Proč Evide Dotazy Kontakt

Nová paušální daň – zaplaťte a nic neřešte.

Drobní živnostníci (s obratem do 800 tisíc korun ročně) budou pravděpodobně od ledna roku 2021 moci využít tzv. paušální daň. Každý měsíc zaplatíte stanovenou částku a nemusíte už řešit daň z příjmů, sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Vše je již zahrnuté právě v PD.

Příslušná novela zákona o daních z příjmů je nyní ve fázi schvalovacího procesu, ve 2. čtení byla schválena Poslaneckou sněmovnou.

Výše paušální daně

Její výše je pro rok 2021 stanovena na 5 740 Kč měsíčně. V tom je zahrnuta daň z příjmů (100 Kč), zdravotní pojištění (2 514 Kč) a minimální sociální pojištění navýšené o 15 % (3 126 Kč).

Hlavní výhody paušální daně

Žádné papírování. V momentě, kdy se k paušální dani přihlásite (do 10. ledna), vám odpadá povinnost podávat daňové přiznání a přehled OSVČ za daný kalendářní rok.

Jako výhodu lze považovat také to, že sociální pojištění není minimální a dosáhnete tak po odchodu do penze na vyšší důchod.

Hlavní nevýhody paušální daně

Většině podnikatelů se paušální daň nevyplatí. Přichází o daňové úlevy jako je například sleva na poplatníka, na dítě nebo na manželku a ve výsledku tak za daný rok zaplatí více než bez paušální daně.

Také se nevyplatí podnikatelům, kteří uplatňují paušální výdaje ve vysoké procentuální sazbě (například zemědělci a řemeslníci s 80% paušálními výdaji). Naopak může pomoci podnikatelům s nízkou procentuální sazbou paušálních výdajů (např. 30% sazba u příjmů z nájmu).

Podmínky použití paušální daně

Kromě výše zmíněného obratu je ještě několik podmínek, které jsou v novele zakotveny. Jde hlavně o následující body:

  • podnikatel není plátcem DPH a nemá registrační povinnost k DPH (kromě registrační povinnosti identifikované osoby)
  • podnikatel není společníkem veřejné obchodní společnosti ani komplementářem komanditní společnosti
  • podnikatel není dlužníkem, vůči němuž bylo zahájeno insolvenční řízení
  • podnikatel k prvnímu dni zdaňovacího období nevykonává závislou činnost (s výjimkou případů, kdy je daň vybírána srážkou)

Postup přihlášení k paušální dani

Dle novely bude k přihlášení nutné podat oznámení o vstupu do paušálního režimu, a to správci daně do 10. ledna příslušného kalendářního roku. Pokud podnikatel s živností začíná, bude toto oznámení podávat ještě před zahájením činnosti.

Informace, které bude v oznámení nutné uvést, kromě obecných náležitostí, budou:

  • identifikační a kontaktní údaje podnikatele
  • údaje o vstupu do paušálního režimu
  • údaje o důchodovém pojištění poplatníka
  • údaje o veřejném zdravotním pojištění poplatníka

Zajímá-li vás paušální daň více, můžete si přečíst tiskovou zprávu MFČR nebo samotnou novelu. Rozhodně vás však budeme informovat o případném vývoji na blogu Evide.

Za tým Evide vám přeji hodně štěstí v podnikání!

Vyzkoušejte si Evide úplně zdarma! Vytvořit účet.